Työnohjaus ja työyhteisöjen kehittämispalvelut

Miten teidän työyhteisö tai vaikkapa harrasteporukka voi koronan jälkeen?

Tarvitaanko yhteistä exit-päivää? Hyvin erikoisen vuoden purkamista ja ennen kaikkea katseiden kääntämistä eteenpäin. Pysähtymistä hyvinvoinnin äärelle? Yhdessä nauramista ja rentoutumista arkihuolet unohtaen?

Hevonen on suuri ja luottamusta herättävä eläin, ja se auttaa meitä ihmisiä rauhoittumaan, ja keskittymään olennaiseen. Hevoset huolehtivat, että toiminnassa täytyy olla läsnä tässä ja nyt, omat kiireet unohtaen. Hevonen on lempeä eläin, jonka vahvuutena on asioiden näkyväksi tekeminen ja välitön palautteen antaminen. Pohdimme hevoslauman äärellä erilaisissa tilanteissa syntyneitä oivalluksia ja peilaamme niitä työhön ja tapaamme toimia.

Ruskan Riemut Oy tarjoaa iloisen 3-4 tuntisen eläinten ympärillä, rauhallisessa ja kauniissa luontomaisemassa Laukaassa. Hevoslaumassa oleilu on itsessään jo elämys, mutta sen lisäksi voi päivä koostua halutuista toiminnoista; hassunhauskoista leikkimielisistä kilpailuista hevosilla, voit esim. päihittää (tai hävitä!!) ponin jazzissa. Voimme rentoutua ja rauhoittua läsnäoloharjoittein ja nauttia makoisa evästä tulen äärellä. Myös rankkaa korona-aikaa voidaan pureksia monella tapaa. Tavoitteena voimaantuminen ja uuden normaalin äärellä mielekkääseen eloon valmistautuminen.  

Aiempaa hevoskokemusta ei tarvita ja toimintaan voi osallistua vaikkei edes arvaisi hevoseen koskea. Ruskan Riemujen eläimet ovat turvallisia, ystävällisiä ja tehtäviinsä koulutettuja.

Esimerkkipaketti 1: Rauhaa ja rakkautta; rentoutuminen -rauhoittuminen riemuja unohtamatta

 • hevoslauman tarkkailua ja harjoitteita joilla saamme ajatuksia vuorovaikutuksesta, läsnäolosta, ryhmän erilaisista persoonista
 • koronavuosi – miten me siitä selvittiin kun tarkastellaan sitä etäältä?
 • kehon ja mielen rentoutuminen
 • polyvagaaliteoriaa kansantajuisesti
 • ihanat herkut puutarhassa nautiskellen

Esimerkkipaketti 2: Rillumarei; oivalluksia toiminnallisuudella höystäen

 • hevoslaumaan ja tilan elikoihin tutustuminen, löydänkö itselleni sielunkumppanin?
 • noppaa ponia vastaan
 • taitoajoa valjakkokärryillä
 • Koronavuosi – ravistellaan se irtipois kehosta ja mielestä
 • ihanat herkut rantapicnikillä

Esimerkkipaketti 3: Ruskanriemuja; eletään hetkessä ja katsotaan mihin se vie..

 • tilan eläimiin tutustuminen ja kurkistus eläimiemme arkeen. Olisiko meillä opittavaa niiden tavoista toimia erityisesti levon, ravinnon ja sosiaalisten suhteiden näkökulmasta?
 • rento-hyvä olo ja mieli, millä se saavutetaan? Toiminnallisuus vs. hengitysharjoitteet yms.
 • mitä meille tarkoittaa uusi normaali arjessamme, mitä hyvää se tuo tullessaan?
 • ihanat herkkueväät säästä ja päästä riippuen joko huvimajassa tai rantapicnikillä
 •  

Ota yhteyttä niin rakennetaan just teidän porukalle sopiva päivä!

Tarvitseeko työhteisönne työnohjausta?

Paikan, jossa keskustella työstä luottamuksella ja parantaa mm. työhyvinvointia
ja tehokkuutta?

Työnohjaus on työhön, työyhteisöön ja omaan työhön liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tarkastelua ja jäsentämistä koulutetun työnohjaajan avulla.

Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua työhön ja sen rajojen tunnistamiseen.

suomentyonohjaajat.fi

Ruskan Riemut tarjoaa yksilö- ja ryhmätyönohjausta hevosavusteisesti. Hevoset huolehtivat, että toiminnassa täytyy olla läsnä tässä ja nyt, omat kiireet unohtaen. Hevonen on suuri, herkkä ja lempeä eläin, jonka vahvuutena on asioiden näkyväksi tekeminen ja välitön palautteen antaminen. Pohdimme hevostoiminnan avulla erilaisissa tilanteissa syntyneitä oivalluksia ja peilaamme niitä työhön ja
tapaamme toimia. Työnohjaajan avulla oivallukset ja kokemukset jatkojalostetaan teoiksi. Työnohjaukset järjestetään Ruskan Riemujen ranchilla Laukaan Torikassa kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä.

Työyhteisön kehittäminen ja työhyvinvointi

Jos pitkäkestoinen yhteistyö työnohjauksen merkeissä ei ole mahdollista, järjestämme myös yksittäisiä, lyhyempiä kokonaisuuksia työyhteisön kehittämiseksi.

Tarvitsisiko työyhteisösi iloa, naurua ja mukavaa yhdessä tekemistä? Pitäisikö yhteisöllisyyden tunnetta saada lisää? Millä tolalla on tiimityötaidot? Tarvitsisiko työyhteisösi tai vaikka nuorten harrasteryhmä iloa, naurua ja mukavaa yhdessä tekemistä? Pitäisikö yhteisöllisyyden tunnetta saada lisää? Millä tolalla tiimityötaidot??

Ota yhteyttä ja keksitään jotain, missä taatusti arjen harmaat asiat unohtuvat ja saatte yhteistä riemua arkeen.

NUOTTI-valmennus

NUOTTI-valmennus on KELAN 16–29-vuotiaille nuorille tarkoitettua matalan kynnyksen nuoren ammatillista kuntoutusta (KKRL 7a§). NUOTTI-valmennusta voi hakea ilman lääkärinlausuntoa ja hakemusta.

NUOTTI-valmennus on tarkoitettu nuorille, joiden toimintakyky on olennaisesti heikentynyt. Heikentyminen jollain toimintakyvyn osa-alueella estää tai rajoittaa nuoren tulevaisuuden suunnittelua tai opiskelemaan tai työelämään pääsyä tai estää nuorta jatkamasta opintojaan.  

NUOTTI-valmennuksen tavoitteena on saada nuori kiinnostumaan elämäntilanteestaan, taidoistaan, vahvuuksistaan ja tulevaisuuden suunnittelusta sekä opiskeluun tai työelämään suuntautumisesta.

NUOTTI-valmennus suunnitellaan ja toteutetaan aina yksilöllisesti. Se sisältää enintään 20 x 60 minuutin tapaamista enintään 5 kk aikana. Tapaamiset toteutetaan pääasiassa nuoren arkiympäristössä, mutta tapaamiset voidaan järjestää Ruskan Riemujen ranchilla jolloin apunamme on joukko eläimiä. Ja taatusti rauhallinen ympäristö jossa keskittyä olennaiseen.

Tapaamisiin voi nuoren ja valmentajan lisäksi osallistua myös nuoren verkostoa, kuten läheisiä tai muita nuoren kanssa työskenteleviä tahoja. Valmentaja pitää yhteyttä nuoreen ja tarpeen mukaan hänen verkostoonsa myös tapaamisten välillä.

NUOTTI-valmennus on nuorelle maksuton. Nuori voi saada kuntoutusrahaa NUOTTI-valmennuksen ajan.

Sovi tapaaminen, niin kerron lisää ja pääset tutustumaan ympäristöömme. Hakiessasi valmennukseen, voit aina valita valmentajan itse.

Hakeminen

Hakeminen tapahtuu  aina KELAn kautta. Nuori tai hänen kanssaan työskentelevä taho voi ottaa yhteyttä Kelaan, jossa asia ohjataan kuntoutuksen asiantuntijalle.

NUOTTI-valmennus 16–29-vuotiaille nuorille – Kela

www.kela.fi › documents › Kela_nuotti_esite_verkko.pdf

Sosiaalipedagogista hevostoimintaa

Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa keskeisiä elementtejä ovat sosiaalipedagogiikan perusperiaatteet – yhteisöllisyys, toiminnallisuus ja elämyksellisyys.

Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa on paljon yhtäläisyyttä elämyspedagogiikan kanssa. Molemmissa toiminnallisuuden, elämyksellisyyden ja yhteisöllisyyden kautta voidaan vaikuttaa itsetuntoa ja – tuntemusta rakentavasti, opetella sosiaalisia taitoja ja elämän hallintataitoja, tunnistaa tunteita, ym.

Ratsastus on yksi käytettävä menetelmä mutta sen ei tarvitse olla keskeinen osa kokonaisuutta. Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa yhdistyy ainutlaatuisella tavalla hevosen ja ihmisen välinen vuorovaikutus.

Ruskan Riemuissa sosiaalipedagogista hevostoimintaa hyödynnetään erityisesti

 • lastensuojelun tukitoimena
 • oppimisen ja kasvun tukena ala-kouluikäisille
 • sosiaalisena kuntoutuksena nuorille, nuorille aikuisille ja mielenterveyskuntoutujille
 • sosiaalisten taitojen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämisessä ja oppimisessa

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ei ole terapiaa, vaan sosiaalipedagogisessa talliyhteisössä toteutettavaa kasvatus- ja kuntoutustyötä. Toiminnalle asetetaan aina yksilölliset tavoitteet ja se on aikuisjohtoista, osallistavaa ja vuorovaikutteista.

Pyydä tarjous – sovitaan tavoitteellisesta toiminnasta yksilöllisesti osallistujan toiveet ja erityistarpeet huomioiden. (Kirjalliset raportoinnit, suunnittelupalaverit, verkostoyhteistyötapaamiset, kuljetukset talleille tai hevosten kuljetus muihin toimintapaikkoihin jne.) Yrityksellä on toiminnanvastuuvakuutus, osallistujalle suositellaan hankkimaan tapaturmavakuutus.

Lisää sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta yhdistyksen sivuilla www.hevostoiminta.net.

Riemuja, elämyksiä ja yhteisöllisyyttä

Perheen laatuaikaa <3

Miltä kuulostaisi koko perheen tai vaikka äidin ja tyttären oma rauhallinen hetki hevosten ja muiden eläimien parissa? Tutustutaan niiden elämään ja tapoihin ja huomataan että meissä on paljon yhteistä hevosten kanssa. Voimme oppia niiltä paljon arjen taitoja yhdessä. Tai miten kivaa onkaan vaikka pötkötellä hevosen selässä linnunlaulua kuunnellen tai hurjastella ponikärryillä!! Kysy lisää!